close

Raport

W tematyce: Rolnictwo

Wsparcie rolnictwa ekologicznego

Data publikacji: 24/09/2024

Tematyka: Rolnictwo

Link źródłowy: kliknij tutaj

Informacja prasowa: kliknij tutaj

Skopiuj link do raportu
Pobierz raport w PDF
icon

Streszczenie

icon

Streszczenie

Raport przedstawia wyniki kontroli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa – Centrali i 12 biur powiatowych. W okresie objętym kontrolą (2019 – 2023) badano m.in. czy wnioski o przyznanie płatności ekologicznych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) na lata 2014–2020 były
prawidłowo udzielane i rozliczane.

icon

Wnioski

icon

Wnioski

1. Nadzór Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nad Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie terminowego wydawania decyzji w sprawie przyznania płatności w ramach działania „Rolnictwo ekologiczne” PROW 2014–2020, a także terminowej realizacji tych płatności był nieskuteczny.
2. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły nieterminowego wydawania decyzji w sprawie przyznania płatności w ramach działania „Rolnictwo ekologiczne” PROW 2014–2020 i nieterminowej realizacji tych płatności.
3. W badanym okresie nastąpiło wprawdzie zwiększenie powierzchni ekologicznych użytków rolnych z 507,6 tys. ha w 2019 r. do 554,6 tys. ha w 2022 r., to jednak przy takim wzroście – wynoszącym tylko 9,3 % – oraz nie w pełni prawidłowym funkcjonowaniu mechanizmu wspierania rolnictwa ekologicznego istnieje uzasadnione ryzyko nieosiągnięcia przyjętego w ramowym planie działań dla żywności i rolnictwa ekologicznego na lata 2021–2030 celu, tj. podwojenia do 2030 r. powierzchni ekologicznych użytków rolnych i osiągnięcia ponad miliona hektarów tej powierzchni.

icon

Główne rekomendacje

icon

Główne rekomendacje

1. Zintensyfikowanie działań w celu osiągnięcia celu przyjętego w ramowym planie działań dla żywności i rolnictwa ekologicznego na lata 2021–2030, tj. podwojenia do 2030 r. powierzchni ekologicznych użytków rolnych i osiągnięcia ponad miliona hektarów tej powierzchni
2. Określenie w ramowych planach działań dla żywności i rolnictwa ekologicznego:
a) źródeł ich finansowania oraz wielkości ponoszonych nakładów finansowych na rolnictwo ekologiczne,
b) docelowych wartości wskaźników realizacji poszczególnych działań na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego, w celu prawidłowego i racjonalnego wsparcia tego obszaru produkcji rolnej oraz dokonywania właściwej oceny skuteczności realizowanych przedsięwzięć;
3. Opracowywanie rocznych sprawozdań z realizacji ramowych planów działań dla żywności i rolnictwa ekologicznego, zawierających podsumowanie podjętych działań, analizę osiągniętych efektów i wskazanie kierunków poprawy realizacji poszczególnych działań, w celu skutecznego monitorowania i podejmowania adekwatnych przedsięwzięć do dalszego
wsparcia rolnictwa ekologicznego.

Skopiowano!

Skip to content