close

Raport

W tematyce: Ekonomia

Ocena wpływu polityki klimatycznej na sektor polskich gospodarstw rolnych

Data publikacji: 07/2020

Link źródłowy: kliknij tutaj

Informacja prasowa: kliknij tutaj

Skopiuj link do raportu
Pobierz raport w PDF
icon

Streszczenie

icon

Streszczenie

 Raport „Ocena wpływu polityki klimatycznej na sektor polskich gospodarstw rolnych ” został przygotowany przez Centrum Analiz Klimatyczno-Energetycznych (CAKE) w Krajowym Ośrodku Bilansowania i Zarządzania Emisjami (KOBiZE) oraz Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy (IOŚ-PIB). Raport zawiera analizę wpływu polityki klimatycznej na sektor polskich gospodarstw rolnych. Autorzy raportu przedstawiają opis scenariuszy oraz wyniki zmian w emisjach gazów cieplarnianych z rolnictwa, strukturze produkcji rolnej oraz dochodach gospodarstw rolnych. W raporcie omówiono również wyzwania, przed jakimi stoi sektor rolny w Polsce w kontekście polityki klimatycznej oraz proekologiczne działania, które mogą pomóc polskim gospodarstwom rolnym w dostosowaniu się do zmieniających się warunków klimatycznych.

icon

Wnioski

icon

Wnioski

1. Wdrożenie bardziej ambitnych celów redukcyjnych w sektorze rolnym prowadzi do spadku dochodów gospodarstw rolnych oraz relatywnie wysokiego obniżenia poziomu produkcji, co może skutkować wzrostem cen żywności.

2. Kontynuacja wykorzystywania obecnych technologii produkcji w sektorze rolnym utrudnia osiągnięcie ambitnych celów redukcji emisji gazów cieplarnianych.

3. Wyniki modelowania dla analizowanych typów gospodarstw rolnych wskazują na znaczne zróżnicowane reakcje gospodarstw na założone w scenariuszach zmiany, zarówno pod względem potencjału redukcyjnego, jak i rezultatów ekonomicznych osiągniętych przy zastosowaniu działań ukierunkowanych na redukcję emisji gazów cieplarnianych.

4. Wprowadzenie zmian w sektorze rolnym w celu redukcji emisji gazów cieplarnianych wymaga zróżnicowanego podejścia, uwzględniającego specyfikę poszczególnych typów gospodarstw rolnych oraz regionów.

icon

Główne rekomendacje

icon

Główne rekomendacje

1. Konieczne jest opracowanie i wdrożenie bardziej efektywnych technologii produkcji w sektorze rolnym, które pozwolą na redukcję emisji gazów cieplarnianych przy jednoczesnym zachowaniu konkurencyjności gospodarstw rolnych.

2. W celu zwiększenia potencjału redukcyjnego sektora rolnego, należy zachęcać rolników do stosowania praktyk proekologicznych, takich jak uprawa roślin okrywowych, zmniejszenie stosowania nawozów.

Skopiowano!

Skip to content