Ocena wpływu polityki klimatycznej na sektor polskich gospodarstw rolnych
Autor: Centrum Analiz Klimatyczno-Energetycznych (CAKE) w Krajowym Ośrodku Bilansowania i Zarządzania Emisjami | Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy
Data publikacji: 07/2020
Tematyka: Ekonomia | Ochrona środowiska | Rolnictwo
Link źródłowy: kliknij tutaj
Informacja prasowa: kliknij tutaj
Skopiuj link do raportuStreszczenie
Streszczenie
Raport „Ocena wpływu polityki klimatycznej na sektor polskich gospodarstw rolnych ” został przygotowany przez Centrum Analiz Klimatyczno-Energetycznych (CAKE) w Krajowym Ośrodku Bilansowania i Zarządzania Emisjami (KOBiZE) oraz Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy (IOŚ-PIB). Raport zawiera analizę wpływu polityki klimatycznej na sektor polskich gospodarstw rolnych. Autorzy raportu przedstawiają opis scenariuszy oraz wyniki zmian w emisjach gazów cieplarnianych z rolnictwa, strukturze produkcji rolnej oraz dochodach gospodarstw rolnych. W raporcie omówiono również wyzwania, przed jakimi stoi sektor rolny w Polsce w kontekście polityki klimatycznej oraz proekologiczne działania, które mogą pomóc polskim gospodarstwom rolnym w dostosowaniu się do zmieniających się warunków klimatycznych.
Wnioski
Wnioski
1. Wdrożenie bardziej ambitnych celów redukcyjnych w sektorze rolnym prowadzi do spadku dochodów gospodarstw rolnych oraz relatywnie wysokiego obniżenia poziomu produkcji, co może skutkować wzrostem cen żywności.
2. Kontynuacja wykorzystywania obecnych technologii produkcji w sektorze rolnym utrudnia osiągnięcie ambitnych celów redukcji emisji gazów cieplarnianych.
3. Wyniki modelowania dla analizowanych typów gospodarstw rolnych wskazują na znaczne zróżnicowane reakcje gospodarstw na założone w scenariuszach zmiany, zarówno pod względem potencjału redukcyjnego, jak i rezultatów ekonomicznych osiągniętych przy zastosowaniu działań ukierunkowanych na redukcję emisji gazów cieplarnianych.
4. Wprowadzenie zmian w sektorze rolnym w celu redukcji emisji gazów cieplarnianych wymaga zróżnicowanego podejścia, uwzględniającego specyfikę poszczególnych typów gospodarstw rolnych oraz regionów.
Główne rekomendacje
Główne rekomendacje
1. Konieczne jest opracowanie i wdrożenie bardziej efektywnych technologii produkcji w sektorze rolnym, które pozwolą na redukcję emisji gazów cieplarnianych przy jednoczesnym zachowaniu konkurencyjności gospodarstw rolnych.
2. W celu zwiększenia potencjału redukcyjnego sektora rolnego, należy zachęcać rolników do stosowania praktyk proekologicznych, takich jak uprawa roślin okrywowych, zmniejszenie stosowania nawozów.