close

Raport

W tematyce: Gospodarka i rynek pracy

Nie marnuj jedzenia 2023. Światowy Dzień Żywności

Data publikacji: 16/10/2023

Link źródłowy: kliknij tutaj

Informacja prasowa: kliknij tutaj

Skopiuj link do raportu
Pobierz raport w PDF
icon

Streszczenie

icon

Streszczenie

Raport Federacji Polskich Banków Żywności NIE MARNUJ JEDZENIA 2023 analizuje problem marnowania żywności w Polsce. Skupia się na wpływie marnowania żywności na gospodarkę, zdrowie publiczne oraz działania podejmowane w ramach polityki społecznej. Raport zawiera strategie redukcji marnowania żywności, konsekwencje dla społeczeństwa oraz propozycje działań mających na celu zmniejszenie strat żywnościowych. Przedstawia również tradycje związane z żywnością oraz sposoby przechowywania i wykorzystywania produktów spożywczych.

icon

Wnioski

icon

Wnioski

Z raportu wynika, że marnowanie żywności w Polsce ma istotne konsekwencje społeczne, ekonomiczne i środowiskowe, wymagając interdyscyplinarnej reakcji.
Zmiana częstotliwości marnowania żywności wskazuje na rosnącą świadomość społeczną i chęć zmiany nawyków konsumenckich w kierunku redukcji strat żywnościowych.
Przyczyną marnowania żywności w większości przypadków jest przegapienie terminu przydatności do spożycia, co wskazuje na potrzebę edukacji dotyczącej właściwego przechowywania i wykorzystania produktów spożywczych.
Współpraca z ekspertami ds. ochrony środowiska z organizacjami społecznymi może przyczynić się do opracowania skutecznych strategii redukcji marnowania żywności.

icon

Główne rekomendacje

icon

Główne rekomendacje

Wprowadzenie programów edukacyjnych na temat właściwego przechowywania żywności, promocja świadomego konsumpcjonizmu oraz zachęcanie do planowania zakupów mogą przyczynić się do zmniejszenia marnowania żywności.
Konieczne jest wzmocnienie działań informacyjnych i edukacyjnych skierowanych do społeczeństwa dotyczących konsekwencji marnowania żywności dla zdrowia, środowiska i gospodarki.
Wspieranie inicjatyw lokalnych, takich jak banki żywności, organizacje charytatywne i restauracje społeczne, może pomóc w efektywnym wykorzystaniu nadmiarowych produktów spożywczych.
Zachęcanie do współpracy między sektorem publicznym, prywatnym i organizacjami społecznymi w celu opracowania kompleksowych strategii redukcji marnowania żywności oraz monitorowania postępów w realizacji tych działań.

Skopiowano!

Skip to content