Wprowadzanie do obrotu suplementów diety
Autor: Najwyższa Izba Kontroli
Data publikacji: 01/2022
Tematyka: Administracja publiczna | Ekonomia | Ochrona zdrowia
Link źródłowy: kliknij tutaj
Skopiuj link do raportuStreszczenie
Streszczenie
Raport przedstawia wyniki kontroli Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektoratu Sanitarnego przeprowadzonej w okresie 1 stycznia 2017 r. – 31 grudnia 2020 r. w celu zbadania m.in., czy funkcjonujący system nadzoru nad wprowadzaniem do obrotu suplementów diety zapewniał bezpieczeństwo zdrowotne tych produktów.
Wnioski
Wnioski
- Funkcjonujący system nadzoru nad wprowadzaniem do obrotu suplementów diety nie zapewniał bezpieczeństwa zdrowotnego tych produktów, a tym samym właściwej ochrony konsumentów.
- Kontrolowane podmioty nie zapewniły warunków organizacyjno-prawnych do rzetelnego sprawowania nadzoru nad przestrzeganiem przepisów prawa żywnościowego i wykonywaniem urzędowych kontroli żywności w zakresie bezpieczeństwa suplementów diety.
- Minister Zdrowia nie przeprowadzał analizy ryzyka w celu zidentyfikowania potencjalnych zagrożeń w obszarze dotyczącym suplementów diety, zapobiegania tym zagrożeniom oraz ich eliminowania.
- Działania nadzorcze Głównego Inspektora Sanitarnego nad podległymi organami Inspekcji Sanitarnej, sprawującymi bieżącą kontrolę nad przestrzeganiem przez podmioty działające na rynku spożywczym odpowiednich wymogów prawa żywnościowego w zakresie suplementów diety były niewystarczające do zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego tych produktów.
- NIK pozytywnie ocenia określenie przez Zespół ds. Suplementów Diety maksymalnych dawek witamin i składników mineralnych w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety, powyżej których wykazują one działanie lecznicze.
Główne rekomendacje
Główne rekomendacje
- Ustalenie w drodze rozporządzenia wykazu składników niedozwolonych do stosowania w suplementach diety.
- Określenie w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia czasu trwania weryfikacji powiadomień o pierwszym wprowadzeniu do obrotu suplementów diety, z jednoczesnym zakazem sprzedaży suplementu diety do czasu zweryfikowania powiadomienia i zatwierdzenia zgłoszenia.
- Określenie w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia terminu na przedstawienie przez podmiot działający na rynku spożywczym, który wprowadza lub ma zamiar wprowadzić po raz pierwszy do obrotu suplement diety, opinii Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych lub jednostki naukowej, lub dodatkowych informacji, w ramach postępowania wyjaśniającego, o którym mowa w art. 30 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
- Dokonanie oceny efektów samoregulacji nadawców telewizyjnych oraz organizacji zrzeszających producentów suplementów diety w sprawie sposobu reklamowania tych produktów i ponowne przeanalizowanie zasadności wprowadzenia w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia postulowanej w 2019 r. opłaty od reklam suplementów diety.
- Podjęcie, we współpracy z ministrem właściwym do spraw edukacji, działań o charakterze edukacyjno-informacyjnym w zakresie racjonalnego stosowania suplementów diety.
- Monitorowanie suplementów diety pod kątem niepożądanych reakcji(np. interakcji suplementów diety z przyjmowanymi jednocześnie lekami i/lub innymi składnikami diety).